Skip to main content

Een tijdje geleden plaatsten we deel 1 online om voor eeuwig en altijd komaf te maken met fabels over afvallen. Omdat we zoveel positieve reacties ontvingen op die blog, besloten we om een vervolg te breien aan deel 1.

Fabels over afvallen

Van alcohol word je dik

Er bestaat onenigheid over het verband tussen je alcoholgebruik en gewicht. De ene studie zegt dat er een verband is, terwijl de andere zegt van niet.

Wat wel bewezen is geven we je graag kort mee. Het is namelijk zo dat je lever voorrang geeft aan het afbreken van alcohol, aangezien je lichaam dit niet kan opslaan. Dit zorgt ervoor dat de vetafbraak in je lichaam van andere voeding wordt geremd. 

Maar aan de andere kant heeft alcohol dan weer een positieve invloed op het energieverbruik van je lichaam. 

Conclusie: Studies hebben (nog) geen uitsluitsel gegeven over dat alcohol je dik maakt. Het bevat calorieën net zoals vele anderen voedingsmiddelen. Het remt tijdelijk de vetverbranding in je lichaam, maar aan de andere kant stimuleert het ook het energieverbruik op korte termijn. Vandaar dat er geen uitsluitsel is over dat alcohol je dik maakt of niet. Dat is dan ook de reden waarom we concluderen dat dit (voorlopig) een fabeltje is. 

Veel rood vlees eten is ongezond

Het vlees van zoogdieren kennen we ook wel als rood vlees. Uit studies blijkt dan ook dat het eten van rood vlees niet losstaat van een hoger risico op een beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker. 

De kans op bovenstaande aandoeningen / ziektes is nog groter bij bewerkt vlees zoals ham en worst. Vandaar dat ik je dan ook aanraad om voldoende variatie te steken in je voeding. 

De reden waarom rood vlees schadelijk is voor je gezondheid, is omdat het een grote hoeveelheid verzadigde vetten bevat. En het zijn die verzadigde vetten die zorgen voor een hoger cholesterol gehalte in je lichaam. 

Conclusie: Rood vlees bevat veel verzadigde vetten die zorgen voor een verhoogd cholesterol. Dit beïnvloedt je kans op hart- en vaatziekten negatief. We concluderen dus dat dit een feit is. 

Helemaal geen zout eten is het gezondst

Helemaal geen zout eten is geen oplossing. Je lichaam heeft het nodig. Het staat in voor de vochtbalans in je lichaam en de werking van je spieren.

Aan de andere kant is te veel zout eten wel ongezond. Maar dat is niet anders dan voor vele andere zaken. Alles in maten. Een overvloed aan zout verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. 

Conclusie: Dat je zout nodig hebt is wel duidelijk. Dit komt dus mooi in de categorie van fabeltjes terecht. 

Vrouwen mogen een hoger vetpercentage hebben dan mannen

Het is meer dan normaal dat je als vrouw meer vet hebt dan een man. Dit heeft te maken met dat vrouwen meer vet opslaan omwille van hormonen en biologische eigenschappen. 

Het is zelfs zo dat je vetpercentage als vrouw zijnde ervoor zorgt dat je kinderen kan krijgen. Wanneer je vetpercentage te laag is, geraak je zelfs niet ongesteld als vrouw. 

Conclusie: Ja, ja en nog eens ja! Het is oké om als vrouw een hoger vetpercentage te hebben als een man. Laat dat niet in je hoofd kruipen!

Tijdens het koken gaan veel vitaminen verloren

Dat er vitamines verloren gaan tijdens het koken is onvermijdelijk. Het verlies kan zelfs oplopen tot 50%. Dan gaat het veelal over vitamine C en B11. 

Daarom bevatten mijn recepten altijd een subtiele mix tussen rauwe en gekookte groenten. En die mix is noodzakelijk als je voldoende vitamines wilt opnemen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om variatie te steken in je manier van koken. Zo gaan er bijvoorbeeld minder vitamines verloren bij het stomen en wokken. 

Conclusie

We concluderen uit bovenstaande fabeltjes en feiten vooral dat alles kan en mag, maar met mate. Als je zorgt voor een goede balans in je voeding, waarbij je focus ligt op voldoende gezonde voeding, dan zet je grote stappen richting je droomlichaam.

Tot slot geef ik je graag mee dat het oké is om een bepaald vetpercentage te hebben. Dit is als vrouw ook nodig. Streef dus niet een onrealistisch lichaam na, maar zet als doel een lichaam waar jijzelf trots op bent.

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje