Skip to main content

Heb je jezelf voorgenomen om je overtollige kilo’s te verliezen? Dan rest alleen nog maar de vraag hoe je dit het beste doet. Veel vrouwen die willen vermageren starten met cardio. Maar is dit ook echt de manier om af te vallen?

Cardio versus krachttraining

Cardio

Gewicht verliezen draait om meer calorieën verbranden dan je opneemt. Zolang je dit blijft realiseren, ben je goed opweg om af te vallen. 

En door middel van cardio verbrand je calorieën, maar voor welke prijs? Met een cardio sessie van een half uur verlies je als vrouw gemiddeld 300 calorieën. Wat super goed is, maar niet als je weet dat dit de hoeveelheid calorieën is van een kleine snack. 

Wanneer je hebt gesport, dan ben je moe. En je hebt het gevoel dat je een kleine snack verdiend hebt als beloning. Maar dan is al het harde werk van je cardio al teniet gedaan. 

Krachttraining

Je verbruikt niet alleen calorieën tijdens je workout. Wanneer je spieren kweekt, verbrand je de hele dag door calorieën. Dit omdat het onderhouden van spiermassa meer energie kost voor je lichaam. 

Dit heeft als voordeel dat je meer mag eten en dat het eenvoudiger is om op gewicht te blijven. Daarnaast benadruk je terug meer je vrouwelijke vormen dankzij een krachttraining. Wanneer je afvalt door middel van cardio, creëer je een plat lichaam. Het zou jammer zijn moest je je mooie vrouwelijke vormen verliezen. 

3 redenen waarom je best niet aan cardio doet om te vermageren

1. Onrealistisch om vol te houden op lange termijn

Wil je graag afvallen door middel van cardio? Dan moet je hier dagelijks mee bezig zijn. Elke dag moet je ervoor zorgen dat je je opgenomen calorieën weet te verbranden. Alleen wanneer dit echt je levensstijl is, is het realistisch om op gewicht te komen via cardio. 

Vanaf het moment je beslist om te stoppen met cardio, ga je heel snel terug bijkomen. Wat jammer is voor al de moeite die je erin hebt gestoken. Vandaar dat ik altijd zeg dat het onrealistisch is om te vermageren door puur en alleen aan cardio te doen. 

Het is realistischer om jezelf te focussen op gezonde voeding en krachttraining. Dit kan je nog aanvullen met cardio wanneer je wilt werken aan je conditie. 

2. Negatieve invloed op het herstel van je lichaam

Een calorietekort uit voeding beïnvloedt het herstel van je lichaam. Een fysieke inspanning heeft een nog grotere impact daarop. Na het verrichten van een cardio sessie, moet je lichaam harder werken om te herstellen. In theorie mag je dus meer eten, maar weet dat je lichaam wel extra schade moet herstellen. 

Daarom raad ik je aan om te kiezen voor een calorietekort door middel van voeding. Dit is minder belastend voor je lichaam, waardoor je een beter resultaat ziet op lange termijn. 

3. Je lichaam sna(c)kt naar een beloning

Na een fysieke inspanning ben je moe. Wanneer je moe bent, streeft je lichaam naar verzadiging op korte termijn. Dit gevoel van verzadiging verkrijg je vooral door ongezond te eten. Dus je gaat sneller grijpen naar snacks na het sporten.

Hierdoor neem je dus meteen terug de calorieën op in je lichaam die je verloor tijdens het sporten. Hetzelfde principe geldt voor de beloning die je lichaam wilt na een inspanning. 

Het vergt dus heel wat discipline om na het sporten niet te grijpen naar ongezonde snacks. 

Conclusie

Kies voor een combinatie tussen krachttraining en gezonde voeding. Dit levert je op termijn je droomlichaam op. En daarbovenop beschik je over de middelen om je lichaam op peil te houden op lange termijn. Iets wat met cardio (zo goed als) onmogelijk is. 

Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig. In mijn programma, leer ik je hoe je de ideale combinatie vindt tussen krachttraining en gezonde voeding. Op 12 weken, heb je het lichaam waar je naar verlangt. 

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje