Je hoort of leest voortdurend allerlei dingen over afvallen en dikmakers. Dat maakt het moeilijk om de bomen door het bos te blijven zien en de waarheden te onderscheiden van de fabels.
Van eten in de avond word je dik tot je mag geen suikers eten wanneer je op dieet bent en nog veel meer. Op al deze vragen en stellingen geef ik je een uitgebreid antwoord.
Het is tijd om voor eeuwig en altijd komaf te maken met deze fabels.
Van eten in de avond, na 19u, word je dik.
Je komt bij wanneer je meer energie opneemt dan je verbruikt. Wanneer je eet, heeft hier dus geen invloed op. Het grote gevaar van laat in de avond eten is dat je meer eet dan nodig is omwille van de verleiding. Dan gebeurt het wel eens dat je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Op een laat uur eten, heeft daarbovenop ook een negatieve impact op je nachtrust.
Conclusie: Dat je van eten in de avond dik wordt, is een fabel. Gewicht verliezen draait om minder energie opnemen dan je verbruikt. Het tijdstip heeft hier geen invloed in.
Je hebt overgewicht omwille van zware botten.
Zware botten bestaan niet. Overgewicht is niet bepaald op basis van je botten, maar wel op basis van je lengte.
Wanneer je meer weegt dan goed is voor je lengte, spreken we van overgewicht. En dat overgewicht wordt in de hand gewerkt door overtollig lichaamsvet.
Conclusie: Het verschil in het gewicht van mensen hun botten is verwaarloosbaar. Dit is dus zeker en vast geen oorzaak van overgewicht. We spreken dus van een fabel.
Leuk weetje: in theorie is een bodybuilder ‘obees’, aangezien hij veel te ‘veel’ weegt voor zijn lengte. Het belangrijkste blijft dus een goed evenwicht in je vet – spiermassa.
Het is al gezond genoeg om gewoon in beweging te zijn in plaats van te sporten.
Als volwassen persoon zou je elke dag een goed half uur moeten bewegen. Dit niet per se in de vorm van intensief sporten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling of een fietstocht.
Mispak je wel niet aan de gedachte om in het weekend die verloren tijd van tijdens de week in te halen. Begrijp me niet verkeerd. Het is goed dat je sport in het weekend, maar het gezondste is nog steeds om consequent te zijn en elke dag dat half uurtje beweging te hebben.
Conclusie: Bewegen is gezond, punt aan de lijn. Dit is dus absoluut geen fabeltje.
Of ‘gewoon bewegen’ even goed is als ‘sporten’ hangt ook deels af van je persoonlijke doelen.
Vleesvervangers zijn een goed alternatief voor het opvangen van ijzer.
Ijzer is een heel belangrijke stof in je lichaam. Het regelt het transport van zuurstof doorheen ons lichaam. Een veel voorkomend probleem is dat veel mensen die willen afvallen, zonder het te beseffen, te weinig ijzer opnemen.
Dit als gevolg van het niet meer eten van bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld vlees. Wanneer je plantaardige voeding eet als vleesvervanger, dan neem je niet voldoende ijzer op.
Conclusie: Vleesvervangers zijn geen goed alternatief voor het opvangen van ijzer. Het bevat minder ijzer dan vlees. Vleesvervangers zijn daarnaast ook niet goed voor je lijn.
Vermijd vetten koste wat kost tijdens het afvallen.
Vetten associeer je hoogstwaarschijnlijk met bijkomen.
Toch zijn vetten niet onbelangrijk voor het lichaam. Vetten bevatten namelijk bepaalde vitamines die je nergens anders in terugvindt. Daarom is het aangeraden om onverzadigde vetten te eten die je terugvindt in noten, vis, margarine enzovoort.
De verzadigde vetten die je terugvindt in ongezonde voeding, die vermijd je best. Niet alleen voor je lijn maar ook voor je gezondheid!
Conclusie: Verzadigde vetten vermijd je best koste wat kost, maar onverzadigde vetten die moet je juist innemen. We spreken dus grotendeels van een fabel. In essentie komt het erop neer dat je niet per se minder vetten hoeft te eten om af te vallen. Je moet gewoon meer verbranden dan je eet!
Helpen light producten je met het verliezen van gewicht?
Eerst en vooral help ik graag een grote misvatting rond light producten de wereld uit. Veel mensen denken dat light producten geen suikers of vetten bevatten. Jammer genoeg is dat niet het geval. Een product krijgt het label light opgeplakt als het een derde minder vetten of suiker bevat dan het originele product.
Dit gezegd zijnde, geef ik graag een antwoord op de vraag of light producten je helpen met vermageren.
Ja light producten helpen je met afvallen. Ze bevatten minder calorieën dan de normale producten en dat is het enige dat telt bij afvallen.
Vraag jezelf vooral af of je het lekker vindt! Ik vind ‘light’ mayonaise helemaal niet lekker. Dus ik gebruik (met mate) liever de échte versie, anders hou je het toch niet vol. Vind jij light mayo oprecht lekker? Des te beter voor jouw afvalproces.
Conclusie: Light producten bevatten minder calorieën dan de gewone versie. Daarom is dit beter voor jouw lijn. Light producten zijn daarom niet per se gezonder. Hou dit in gedachte!