Skip to main content

Waarom val ik niet af?

1 januari, de dag van de nieuwjaarsresoluties. Elk jaar hoor je wel ergens de volgende klassieker van de tongen rollen: “Dit jaar ga ik elke week sporten en op mijn dieet letten”. En dat is een prachtige nieuwjaarsresolutie, maar niet eenvoudig om vol te houden. En omdat het moeilijk vol te houden is, stel je jezelf al snel de vraag: “Waarom val ik niet af?”. 

Het klinkt moeilijk te geloven, maar het dieet dat je volgt maakt het je gewoonweg te moeilijk. Veel dieetprogramma’s bevatten heel wat aanpassingen die soms heel drastisch zijn. Het legt je regeltjes op die gewoonweg te veel zijn om vol te houden. Je hebt het al druk genoeg toch? 

Kortom: veel programma’s bevatten aanpassingen en regeltjes die vol te houden zijn op korte termijn, maar er wel voor zorgen dat je snel weer in je oude gewoontes hervalt.

Om je te wapenen tegen diëten als dat, heb ik even de tijd genomen om de 7 meest voorkomende redenen waarom je niet afvalt op te lijsten.

7 redenen als antwoord op de vraag: waarom val ik niet af?

Het is belangrijk om de meest voorkomende redenen onder ogen te komen die ervoor zorgen dat je niet afvalt en hervalt in je oude gewoontes. Vandaar dat ik even de tijd heb genomen om de redenen waarom je niet afvalt op te lijsten.

1. Je neemt een foute mindset aan

Afvallen draait niet alleen om goed eten en voldoende bewegen. Je moet jezelf helemaal onder de loep nemen. Kijk kritisch naar jezelf om te achterhalen of er externe factoren je ongezonde gewoontes in stand houden. Denk hierbij aan:

  • Stress
  • Roken
  • Emo-eten

2. Afvallen is een proces van ups and downs

Wees jezelf bewust van het feit dat afvallen een proces is waarbij je heel wat uitdagingen en obstakels moet overwinnen. Hierbij is het belangrijk om de moeilijke momenten te omarmen en de overwinningen te vieren.

Laat jezelf ook niet ontmoedigen door je weegschaal. Die is onderhevig aan allerlei factoren:

  • Metabolisme
  • Leeftijd
  • Hormonen
  • Slaap

3. Je stelt te grote doelen voorop

Neem niet te veel hooi op je vork en zet babystapjes. Door het vooropstellen van kleinere doelen, ben je gemotiveerder om deze te behalen. Anders loop je het risico dat je ontmoedigd wordt door onrealistische doelstellingen.

4. Je beschikt niet over een planning

Een planning is zowel in voeding als in beweging je beste vriend in dit verhaal. Een goede planning en voorbereiding zorgen ervoor dat je een leidraad hebt en je minder snel verliest in snelle en foute keuzes!

5. Je geeft jezelf te weinig tijd

Het duurt ook even vooraleer je gewoontes af- en aanleert. Wees niet te streng voor jezelf en oefen geduld uit (We know! Super moeilijk soms).

6. Je beloont jezelf te weinig

Heb je deze week gesport, ben je op tijd gaan slapen en heb je gezond gegeten? Beloon jezelf met een leuk uitje, een leuk dessertje of wat me-time in de zetel! Jij verdient dit!

7. Je vraagt te weinig om hulp

Geen idee hoe er nu eindelijk aan te beginnen? We helpen je met het kiezen van de juiste voeding, juist te bewegen en die juiste mindset aan te nemen. We zorgen er samen voor dat je je doel behaald en behoud!

Klaar om je nieuwjaarsresoluties vol te houden?

Het hebben van nieuwjaarsresoluties is fantastisch. Maar weet ook dat je een jaar de tijd hebt om die resoluties te realiseren. Leg jezelf dus niet te veel druk op als je niet meteen gewicht verliest. Stel realistische doelen voorop en omarm slechte momenten, want die zullen er zijn. Vergeet dan uiteraard ook niet om overwinningen te vieren. Dat verdien je!

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje