‘Keto’ is de afkorting van ketogeen dieet. Een dieet dat we ook wel de extreme variant van een koolhydraatarm dieet noemen.
De afgelopen jaren zijn er dan ook al heel wat onderzoeken verricht naar ketogene diëten. Uit die onderzoeken trekken we de conclusie dat deze vorm van diëten voordelen biedt op vlak van vetverbranding, bloeddruk, cholesterol,…
Maar het is niet allemaal rozegeur en maneschijn als we praten over een ketogeen dieet. Het is een heel erg controversiële manier van diëten die in de verste verte niet lijkt op diëten zoals jij het kent.
Wat is een ketogeen dieet?
Een keto dieet focust zich op vetrijke voeding. Je eet tijdens je dieet dus heel veel vetten en zo min mogelijk koolhydraten. De aanbevolen hoeveelheid koolhydraten voor een vrouw ligt tussen de 200 en 350 gram.
Wanneer je jezelf onderwerpt aan een keto dieet, dan neem je minder dan 50 gram koolhydraten op in je lichaam. De toestand waarin je lichaam overschakelt naar je vetreserves als primaire energiebron, noemen we ketose.
De zuren die vrijkomen na het verbranden van vetten, noemen we ketonen. Daarom spreken we van een ketogeen dieet.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn belangrijke voedingsstoffen die je samen met vetten en eiwitten de nodige energie geven.
Die drie brandstoffen van ons lichaam noemen we ook wel macronutriënten. En laat eiwitten, vetten en koolhydraten nu net essentieel zijn voor het voeren van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.
Het grote probleem met macronutriënten is dat we ze binnen moeten krijgen via onze voeding. Ons lichaam maakt deze brandstoffen niet zelf aan.
Zo vinden we koolhydraten terug in:
- Granen
- Noten
- Zaden
- Fruit
- …
Wat is ketose?
In het deeltje hierboven spraken we al over de drie brandstoffen van ons lichaam. De eerste brandstof waar ons lichaam op overschakelt na koolhydraten, zijn vetten.
Wanneer de focus dus verschuift naar vetten als primaire brandstof, spreken we van ketose. Ketose biedt een aantal voordelen voor je lichaam:
- Vrolijker gevoel
- Betere focus
- Minder huidproblemen zoals bijvoorbeeld acne
Ketose geeft je geen superkrachten, want zo klinkt het wel. Bij een ketogeen dieet ga je ook door een heel moeilijke fase, waarbij je jezelf letterlijk ziek voelt. Ademhalingsproblemen, misselijkheid, hoofdpijn en diarree zijn slechts enkele voorbeelden van veel voorkomende fysieke klachten na het starten van een keto dieet.
Wat is het verschil tussen een ketogeen en koolhydraatarm dieet?
In essentie hebben een ketogeen en koolhydraatarm dieet hetzelfde doel. Beide diëten laten je afvallen door zo weinig mogelijk koolhydraten op te nemen in je lichaam. Toch is er een klein verschil.
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Een ketogeen dieet focust zich op vetrijke voeding en wilt koolhydraten vermijden. Dit is dus exact hetgeen wat een koolhydraatarm dieet ook wilt realiseren. Dus vooraleer ik je meer uitleg geef over een keto dieet, introduceer ik je graag kort ook even aan een koolhydraatarm dieet.
Zoals de naam verraadt, tracht je bij een koolhydraatarm dieet minder koolhydraten op te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Die aanbevolen hoeveelheid ligt voor vrouwen tussen de 200 en 350 gram (voor mannen is dit tussen de 250 en 436 gram).
Wanneer je deelneemt aan een koolhydraatarm dieet, neem je maximum tussen de 50 en 130 gram op in je lichaam.
Ga je onder de 50 gram koolhydraten per dag? Dan spreken we van een keto dieet.
Wat zijn de voordelen van een keto dieet?
Het grote voordeel van een keto dieet is uiteraard dat je heel wat vetten verbrandt. Hierdoor vormt het dieet een effectieve manier om af te vallen.
Daarnaast ervaar je geen knagend gevoel van honger doordat je een stuk minder koolhydraten opneemt in je lichaam. Dit heeft als effect dat je bloedsuikerspiegel stabieler is.
Naast een stabielere bloedsuikerspiegel, geven eiwitten een verzadigd gevoel.
Wat mag je wel en niet eten binnen een ketogeen dieet?
Logischerwijze mag je in een keto dieet geen koolhydraat- en suikerrijke producten eten.
Naast suikerhoudende producten, mag je ook geen brood, pasta, aardappelen en bepaalde fruitsoorten eten. Denk bijvoorbeeld aan bananen en appels die suikers bevatten. Zelfs tomaten en wortelen! En een glas alcohol zal ook niet zomaar gaan.
Wanneer je jezelf onderwerpt aan een keto dieet, mag je niet veel eten. De toegelaten voeding beperkt zich tot eiwitrijke en vette producten.
Dan spreken we dus voornamelijk over:
- Vis
- Vlees
- Zaden
- Kaas
- Avocado
- Natuurlijke oliën
Een echt gevarieerd dieet op vlak van voeding is een ketogeen dieet niet.
Mag een glaasje alcohol?
Heel wat alcoholische dranken bevatten koolhydraten en suikers. Zo mag je zeker en vast geen bier en cocktails drinken.
Wat je wel nog mag drinken is je glaasje wijn. Op één voorwaarde, dat je onder de 50 gram koolhydraten blijft per dag. Dus meer dan één glas lukt niet.
Onze conclusie over een keto dieet
Dat een ketogeen dieet een effectieve manier is om af te vallen, ontken ik niet. Als je het volhoudt, geniet je van een lichaam met een aanzienlijk lager vetpercentage.
Maar dan moet je het wel volhouden. Een keto dieet is één van de extremere diëten dat er is. Hetgeen wat je mag eten is erg beperkt en je kan er ook wel fysiek van afzien. Zeker in de eerste paar weken.
Wanneer je bent afgevallen, dan is het de kunst om het te blijven volhouden. En dat is het moeilijkste aan vermageren. Iedereen kan op korte termijn x aantal kilo’s kwijtspelen, maar je nieuwe gewicht behouden is waar het merendeel van de vrouwen de mist ingaan. Het keto dieet is iets dat je vaak hoort bij vrouwen met een Jo-Jo effect.
Afvallen is een project van lange adem. Focus jezelf niet op het verliezen van kilo’s op korte termijn, maar wel op lange termijn.