Skip to main content

Intermittent fasting, een begrip dat meer en meer ter sprake komt wanneer je praat over of denkt aan afvallen.

In deze blog geef ik je graag meer uitleg over wat intermittent fasting is en hoe het in zijn werk gaat, zodat je voldoende geïnformeerd bent voordat je beslist om aan intermittent fasting te doen.

Wat is intermittent fasting?

Met intermittent fasting hou je jezelf niet vast aan een dieet, maar doe je wel aan vasten. Met intermittent fasting draait het niet om wat je wel of niet mag eten, maar wel over wanneer je mag eten.

Met intermittent fasting is de tijd dat je 4 à 5 maaltijden per dag at voorgoed voorbij. Het beperkt je voedingspatroon tot bepaalde momenten op een dag. Wanneer het niet toegestaan is om te eten, mag je wel nog steeds water, koffie of thee drinken. Wel zonder melk en suiker dan, anders is het niet toegestaan.

Intermittent fasting wilt ervoor zorgen dat het aantal calorieën die je inneemt zich beperken tot bepaalde momenten op een dag.

Intermittent fasting 16/8 methode

De 16/8 methode is heel simpel. Je eet 8 uur op een dag en de overige 16 uur vast je. Veel mensen durven een tikkeltje verder te gaan en slechts 4 uur op een dag te eten in combinatie met 20 uur vasten.

Alternate day fasting

Naast de 16/8 of 20/4 methodes kan je er ook voor kiezen om een ganse dag te vasten. Dan wissel je 24 uur vasten af met 24 uur eten.

Je kan er ook voor kiezen om 12 uur te eten en 36 uur te vasten.

Whole day fasting

Met whole day fasting kies je er voor om bijvoorbeeld 2 volledige dagen in de week te vasten. De overige 5 dagen eet je zoals het jezelf uitkomt.

Zorgt intermittent fasting ervoor dat je sneller vermagert?

De grote ham vraag van heel deze blog: zorgt intermittent fasting ervoor dat je sneller vermagert? Vooraleer ik deze vraag beantwoord, ga ik graag even terug naar de essentie van vermageren.

Essentie van afvallen

Je verliest overtollige kilo’s door minder energie binnen te krijgen dan je verbrandt. Graag verwoord ik het als volgt:

“Een negatieve energiebalans zorgt voor gewichtsverlies.”

Als we ons baseren op de essentie van afvallen, concluderen we dat dit enkel afhangt van hoeveel je eet, niet wanneer. Of je op het einde van de rit bent afgevallen, hangt voornamelijk af van je mindset.

Intermittent fasting is niet eenvoudig. Heel de dag door moet je verleidingen weerstaan. In praktijk is intermittent fasting niet per se effectiever om te vermageren dan een ander dieet. Het vraagt veel moeite en doorzettingsvermogen om intermittent fasting vol te houden.

Bij Intermittent Fasting is het vooral belangrijk dat je jezelf de vraag stelt of dit wel past bij je manier van leven. En na enkele weken/maanden start je weer je normale ritme op. Dan is de kans heel groot dat je weer zal bijkomen. IF is zoals andere gezonde afvalmethodes geen ‘quick fix’.

Krijg je meer spiermassa dankzij intermittent fasting?
Onderzoek toont aan dat intermittent fasting niet voor meer spiermassa zorgt dan een regulier dieet. Alles hangt ook weer af van wat je eet tijdens de uren dat je mag eten. Eet je meer eiwitrijke voeding? Dan ga je waarschijnlijk eindigen met meer spiermassa dan voorheen in combinatie met krachttrainingen.

Conclusie

Ik raad je af om aan intermittent fasting te doen om te vermageren als je liever 3x per dag eet. Uit studies is het vaak gebleken dat mensen niet noodzakelijk afvallen.

Daarnaast ontwikkelen ook heel veel mensen een verlangen naar ongezonde voeding omwille van de verleidingen die je constant moet weerstaan. En als je dan mag eten, dan eet je het liefst wat je super graag eet. En in realiteit is dat vaak niet de gezondste voeding.

Wanneer je aan intermittent fasting doet, moet je je manier van leven drastisch veranderen. Het vraagt ongezien veel discipline om vol te houden. Ga eens een keertje iets doen met vrienden of vriendinnen tijdens je vasten en je mag niets eten of drinken buiten water, thee of koffie.

Wil je graag vermageren?
Ga dan voor een programma waarbij je gezonde voeding combineert met work-outs. Ontwikkel je geen gezonde levensstijl met voldoende beweging? Dan komen je overtollige kilo’s er even snel weer bij vanaf je stopt met je dieet.

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje