Skip to main content

Dat een gezonde levensstijl de sleutel is tot je droomlichaam, hoef ik je waarschijnlijk niet nog een keertje te vertellen. Gezond eten en voldoende beweging is hetgeen je moet nastreven wanneer je wilt vermageren. 

En het hebben van voldoende slaap is een cruciaal onderdeel voor het verliezen van gewicht. Iets wat heel veel vrouwen onderschatten. Met deze blog wil ik je graag bewust maken van hoe belangrijk slaap wel niet is om je overtollige kilo’s kwijt te spelen.

Hoe beïnvloeden slaapproblemen je lichaamsgewicht?

Een slaaptekort heeft vooral grote invloed op je eetlust en je metabolisme. Twee belangrijke factoren die je onder controle dient te hebben wanneer je wilt vermageren. 

Ontregelde eetlust

Wanneer jij ligt te dromen over koetjes en kalfjes, is je lichaam druk in de weer met allerlei interne processen. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van groeihormoon naar je cellen en het genezen van lichamelijke schade.

Je lichaam is gedurende je slaap dus voortdurend bezig met het in evenwicht houden van chemische processen. Het zijn die chemische processen die een invloed hebben op je lichaamsgewicht. 

In ons lichaam zijn er namelijk twee hormonen actief die instaan voor onze eetlust. Enerzijds heb je het hormoon Ghreline. Dit hormoon geeft je een seintje wanneer je honger hebt. Anderzijds heb je het hormoon Leptine dat je vertelt dat je verzadigt bent. 

Een goede wisselwerking tussen deze twee hormonen zorgt voor een gebalanceerde eetlust. Maar de wisselwerking tussen Ghreline en Leptine wordt stevig beïnvloedt door je slaap. 

Hoe liggen de hormonen met elkaar in de clinch?

Omwille van een slechte nachtrust raken de twee hormonen uit balans. En je hersenen corrigeren dit niet. Dus wanneer je minder dan 5 uur slaap hebt gehad, dan krijg je trek in eten. Het grote probleem is dan dat je lichaam je niet tijdig vertelt dat je verzadigd bent.

Hierdoor ga je dus een balans krijgen waar Ghreline het overwicht in neemt. Want het is juist de Leptine die je lichaam vertelt om te stoppen met eten. Dit heeft als gevolg dat je meer grijpt naar zoetigheden tussen je maaltijden door. Je overeet jezelf letterlijk en figuurlijk.

Is het mogelijk om af te vallen met te weinig slaap?

Uiteraard is dit nog steeds mogelijk, maar het vergt veel meer moeite en energie. En dit laatste is iets wat je vaak tekort komt wanneer je te weinig slaap hebt. Het is een soort van vicieuze cirkel waarin je belandt. 

Uitgedoofd metabolisme

Slaapproblemen hebben een negatieve invloed op je ruststofwisseling, ook wel RMR genoemd. Het RMR bepaalt de snelheid waarop je lichaam energie verbrandt wanneer het volledig in rust is. 

Dit is wetenschappelijk bewezen in een onderzoek uit 2014. Toen hebben ze een groep mannen 24 uur lang wakker gehouden. Het resultaat? De ruststofwisseling was gedaald met 5%. Dit onderzoek toont aan dat een chronisch slaaptekort wel degelijk een negatieve invloed heeft op je lichaamsgewicht.

Insulinegevoeligheid

Een ander metabool proces dat belangrijk is om te bekijken is je insulinegevoeligheid. Slaapproblemen leiden in het ergste geval tot insulineresistentie. Die insulineresistentie zorgt ervoor dat je meer lichaamsvet aanmaakt, waardoor je bijkomt. 

Extra redenen om een goede nachtrust te hebben

Slaaptekort als emotionele boosdoener

Gebrek aan slaap zorgt voor een overdaad aan prikkels bij het deel van je hersenen dat gefocust is op het geven van beloningen. Je streeft naar een gevoel van verzadiging op korte termijn.

Hierdoor wegen de negatieve effecten van suikers niet meer op tegen de positieve effecten. Dit zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat het moeilijker wordt om gezond te eten. 

Rooftocht naar suikers

Wanneer je te weinig slaap hebt gehad, ben je constant op zoek naar extra energie voor op korte termijn. Het is in de nacht niet voldoende hersteld, waardoor je zoekt naar alternatieve manieren om je lichaam te herstellen.

Dit beïnvloedt je keuzes voor het maken van gezonde voeding. In je hoofd hunker je naar vettig en ongezond eten voor extra energie op korte termijn. 

Negatieve invloed sportprestaties

Om te vermageren moet je een goede combinatie vinden tussen gezonde voeding en voldoende beweging. Waarom dat het moeilijk is om gezond te eten, hebben we al uitgebreid besproken. Maar we hebben het nog niet gehad over het hebben van voldoende beweging. 

Wanneer je een work out achter de rug hebt, moeten je spieren hiervan herstellen. En dit herstelproces vindt grotendeels plaats in je slaap. 

Kortom: door te weinig slaap, ontwikkel je minder spiermassa dan met voldoende slaap. 

Maak voorgoed komaf met je energietekort 

Volg een programma dat de focus legt op het creëren van een gezonde levensstijl. Dat werpt zijn vruchten af op lange termijn. 

Dankzij mijn programma is het hebben van een energietekort verleden tijd. Stuur me gerust een berichtje via Instagram of Facebook indien je interesse hebt!

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje