Skip to main content

Gewicht verliezen draait rond het creëren van een gezonde levensstijl. Je grootste obstakel zit hem dan ook in het aanhouden van die nieuwe levensstijl. Met mijn 7 tips zorg ik ervoor dat jij op korte termijn je gewenste kilo’s verliest. En dat je op gewicht blijft op lange termijn!

7 tips voor het verliezen van gewicht

1. Vezels als onmisbare schakel

Gezond gewicht verliezen begint bij het eten van voldoende vezels. De aanbevolen hoeveelheid vezels is 30-40 gram per dag, maar daar geraken de meeste mensen niet aan. Gemiddeld eten we nu 18 gram vezels per dag, ver onder de aanbevolen hoeveelheid dus.

Vezels zijn cruciaal als je wilt afvallen dankzij volgende redenen:

  • Vezels geven je een lang verzadigd gevoel. Hierdoor krijg je minder snel honger en heb je niet de neiging om extra snacks te eten.
  • Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor vele nadelen waaronder bijvoorbeeld slecht slapen. Slaap is heel belangrijk in je afvalproces. Daarnaast helpen vezels je om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. 
  • Vezels dragen bij aan een goede werking van je darmstelsel. Als je niet voldoende vezels eet, lijdt je darmflora daar onder. Zo ga je bijvoorbeeld niet goed naar het toilet kunnen gaan en vaak een opgeblazen gevoel ervaren.

Vezels vind je terug in fruit, groenten, bonen, noten, granen, … Dierlijke producten zoals vis, vlees en eieren bevatten geen vezels!

2. Toegevoegde suikers zijn de grote boosdoeners

Suiker is een heel natuurlijk product dat je terugvindt in heel veel voeding zoals fruit, groenten, melk enzovoort. En die suiker is in zekere mate niet schadelijk. Toegevoegde suikers daarentegen zijn wel heel gevaarlijk.

Wat zijn toegevoegde suikers?

Toegevoegde suikers zijn verschillende soorten suikers en siropen die voedingsfabrikanten toevoegen aan eten en drinken als extra smaak, maar ook om voeding steviger te maken van textuur en om het langer te bewaren.

En het zijn net die suikers die niet van nature aanwezig zijn in producten die ongezond zijn. Frisdranken zijn een heel goed voorbeeld van producten die ongezond zijn omwille van toegevoegde suikers.

Als gouden tip geven we je dan ook mee om zoveel mogelijk frisdrank te vermijden wanneer je gewicht wilt verliezen. Af en toe een zero frisdrankje mag uiteraard wel.

3. Wees realistisch voor jezelf

Stel geen doelen voor jezelf voorop waarvan je weet dat ze onrealistisch zijn. Onrealistische doelen zorgen ervoor dat je ontmoedigd wordt en dat je snel de moed verliest waardoor je spoedig opgeeft.

De sleutel tot succesvol afvallen ligt hem in het ontwikkelen van een nieuwe levensstijl. En dat is een proces op lange termijn. Jezelf belasten met onrealistische doelen op korte termijn, is de grootste fout die je maakt.

PS: Het helpt om jezelf af en toe te belonen voor je harde werk. Verwen jezelf daarom met iets lekkers. Dit versterkt je mentale wilskracht om te blijven doorzetten.

4. Weet wat je eet

Maak het jezelf gemakkelijk door een overzicht bij te houden van wat je allemaal eet op een dag. Op die manier zie je wanneer je terug te veel toegevoegde suikers of vetten aan het eten bent. Zo stuur je eenvoudig bij waar nodig.  

Daarnaast raden we je ook aan om jezelf om de 7 dagen te wegen en je gewicht telkens te noteren. Elke kilo minder die je hebt om de 7 dagen, geeft je de mentale boost om verder te gaan. 

Vaker wegen is zeker niet nodig aangezien je gewicht schommelt doorheen de dagen. Dit geeft een vertekend beeld waardoor je de moed kan verliezen om door te zetten. Ik raad je ook aan om jezelf te wegen voor het weekend en niet meteen erna.

5. Kruiden als gezond alternatief

Iedereen eet graag sauzen bij zijn eten om het extra smaak te geven. Wat veel mensen niet weten is dat deze sauzen heel wat suikers en vetten bevatten. Gebruik daarom kruiden als alternatief voor deze sauzen. Het is ook lekker en bevat geen vetten of suikers.

Graag geven we je een lijstje mee met onze favoriete kruiden:

  • Knoflook
  • Kurkuma
  • Rozemarijn
  • Salie

Wil je toch graag saus bij je eten? Beperk dit dan tot één à twee lepels. 

6. Vermijd cafeïne laat in de namiddag

Niets in ons lichaam functioneert los van al het andere. Hetzelfde geldt voor slecht slapen. Wanneer je slecht slaapt, dan heeft dit een negatieve invloed op je gewicht.

Daarom raden we je aan om na 16-17u geen cafeïne meer te drinken. Wetenschappelijke studies tonen aan dat wanneer je te laat op de dag nog cafeïne inneemt, dat je dan minder goed slaapt.

Hiermee willen we je dus zeker en vast niet verbieden om nog koffie of andere cafeïne dragende dranken te drinken. Alleen na 16-17 uur vermijd je dit het beste. Sommigen hebben hier meer last van dan anderen. 

7. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen

Uiteraard verlies je geen gewicht zonder voldoende te bewegen. Hier hoef je absoluut niet elke dag uren voor in de fitness te zitten. Het verbranden van calorieën zit hem dan ook voornamelijk in de kleine inspanningen die je doet.

Durf al eens sneller een keertje de fiets te nemen in plaats van de auto. Of beter nog, ga te voet. Wist je dat je voor elke 15 minuten die je wandelt, je 50 calorieën verbrandt?

Ik raad je wel aan om 4x per week een kleine workout van 25-30 minuten te houden, waarbij je iets intensievere oefeningen doet. Tijdens deze oefeningen verbrand je heel wat calorieën. En zorg je ook voor spieropbouw! Die later dan weer zorgt voor een hogere verbranding. 

Conclusie

Gewicht verliezen is één ding. Op gewicht blijven voor een lange tijd, is een ander paar mouwen. Iets dat je alleen bereikt wanneer je een gezonde levensstijl ontwikkelt. En zoals mijn tips aantonen, hoef je niet heel je eetpatroon overboord te smijten. Minieme aanpassingen in je maaltijd maken al een wereld van verschil.

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje