Skip to main content

Je lichaamsgewicht en je menstruatiecyclus staan niet los van elkaar. Je hebt het misschien al wel eens gemerkt dat je tijdens de periode dat je ongesteld bent een paar kilo’s bent aangekomen.

Daar hoef je jezelf dus absoluut niet rot over te voelen. Dat is nu eenmaal hoe de natuur (jammer genoeg) werkt. Sommige vrouwen wegen maar liefst tot 2,5 kilogram meer tijdens hun menstruatie.

In de andere richting geldt hetzelfde principe. Je lichaamsgewicht beïnvloedt ook de menstruatiecyclus. Kamp je met overgewicht? Dan maakt dit je ongesteldheid een stuk intenser. Het is zelfs zo dat je je menstruatie verliest wanneer je kampt met ondergewicht.

In deze blog geef ik je graag wat meer informatie over hoe je lichaamsgewicht en menstruatiecyclus elkaar beïnvloeden. Er zijn enkele theorien die deze tijdelijke gewichtstoename verklaren.

Invloed van overgewicht op je menstruatiecyclus

Er is wel degelijk een verband tussen een hevige menstruatie en overgewicht.
Vette cellen in je lichaam veranderen tijdens je ongesteldheid in een zwak oestrogeen, genaamd estrone.

Wanneer je overgewicht hebt en dus beschikt over veel vette cellen, dan produceren deze heel veel estrone. Wat op zijn beurt extra bloedingen en menstruatiestoornissen veroorzaakt.

Invloed menstruatiecyclus op je lichaamsgewicht

Je menstruatiecyclus zelf heeft geen directe invloed op je lichaamsgewicht, maar het premenstrueel syndroom (PMS) heeft dat wel.

PMS is de verzamelnaam voor alle lichamelijke en emotionele klachten die je ervaart tijdens de menstruatiecyclus. PMS is ook hetgeen dat ervoor zorgt dat je tijdens je ongesteldheid heel veel trek krijgt in bijvoorbeeld zoetigheden.

Oestrogeen als boosdoener

Eén van de voornaamste redenen waarom je bijkomt tijdens de menstruatiecyclus is omwille van het oestrogeen dat je aanmaakt. Het oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je menstruele cyclus.

Wanneer je ongesteld bent, maakt je lichaam heel wat meer oestrogeen aan dan normaal. Grote hoeveelheden oestrogeen houden meer vocht vast. Wanneer je lichaam extra vocht vasthoudt zie je dit ook op de weegschaal. Maar dit is dus geen vet!

Maar goed nieuws: die extra kilo’s die je aankomt omwille van het vocht, verdwijnen wel weer even snel dan dat ze gekomen zijn.

Hoe je vermijdt om bij te komen omwille van PMS

Als je in vet bijkomt, dan is dit het gevolg van dat je meer calorieën hebt gegeten dan je lichaam heeft verbrandt. En we spreken niet over enkele calorieën, maar wel duizenden! PMS zorgt er nu eenmaal voor dat je meer zin hebt in ongezonde voeding.

Het doel is om dit te vermijden, door bijvoorbeeld grote maaltijden te eten die rijk zijn aan eiwitten en gezonde vetten. Deze maaltijden zorgen ervoor dat je langdurig voldaan bent en niet al na een paar uur terug trek krijgt.

Voor de rest zijn volgende snacks ook altijd aangeraden:

  • Groenten
  • Fruit
  • Noten
  • Yoghurt

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje