Skip to main content

Wat is de gezondste voeding?

Een veel besproken onderwerp als het aankomt op afvallen is wat nu eigenlijk de gezondste voeding is. 

Afvallen draait niet om het volgen van een crashdieet en het links laten liggen van voedingsgroepen. Je lichaam is een machine. Het heeft dus ook brandstof nodig om deftig te functioneren. Het belangrijkste is dus dat je gezonde voeding blijft eten. En tegen alle sapjeskuren of soepdiëten zeggen we NEE!

Maar wat mogen we nu juist verstaan onder de gezondste voeding? In eerste instantie is het redelijk eenvoudig, hou je voeding zo onbewerkt mogelijk. Hoe minder ingrediënten op het etiket, hoe beter.

Gezondste voeding: 5 categorieën die je moet kennen

De gezondste voeding om mee af te vallen delen we op in 5 categorieën. Laten we er samen even doorwandelen.

1. Proteïnen of eiwitten

Dit kan dierlijk of plantaardig zijn. Dit zijn echt de bouwstenen van je lichaam en je spieren. Ze geven je energie en zorgen ook nog eens voor een goed verzadigd gevoel. Denk hierbij aan:

  • Eitjes 
  • Gevogelte
  • Vis
  • Vlees
  • Nierbonen

Een laatste voordeel is dat eiwitten je helpen om spierweefsel op te bouwen. Spieren verbranden ook meer calorieën dan vet, dus het versnelt ook nog eens je stofwisseling. Met andere woorden, je verbrandt de hele dag door meer calorieën. Ook wanneer je in rust bent.

2. Gezonde vetten

Denk aan noten, zaden, olie etc. Gezonde vetten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, omega 3, mineralen en vitamines. Het houdt je brein gezond, het zorgt voor een goede productie van hormonen en het zorgt ervoor dat je lichaam voedingsstoffen goed opneemt. Hét schoolboekvoorbeeld van de gezondste voeding dus!

3. Groen, daar moet je het voor doen

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen en antioxidanten. Het bevat ook nog eens weinig calorieën en veel vezels. Honger? Voeg zo veel mogelijk groenten toe aan je maaltijden. Geen fan van groenten? Probeer je groenten een keer te bereiden op een andere manier. Dit kan een compleet nieuwe wereld van smaken voor je openen!

4. Volkoren producten en volle granen

Dit zijn complexe koolhydraten en zorgen voor meer energie over een langere periode. Ze zijn ook gezondheidsbevorderend door de vezels die ze bevatten. Denk aan quinoa, zilvervliesrijst, gierst, aardappelen etc.

Het duurt ook even vooraleer je gewoontes af- en aanleert. Wees niet te streng voor jezelf en oefen geduld uit (We know! Super moeilijk soms).

5. Drink voldoende water

Gewoonweg broodnodig! Het zorgt ervoor dat je organen goed blijven functioneren en je vertering optimaal is. Water op kamertemperatuur (of net iets warmer) zorgt er ook voor dat je lichaam het makkelijker heeft om je maaltijden te verteren. Water is dus dé beste pairing voor de gezondste voeding!

Dessert? Gezondste voeding?

Een dessert hoeft niet altijd zoet of ongezond te zijn. Je kan ook overheerlijke desserts maken die vallen onder de 5 categorieën van de gezondste voeding. Als je gezond wilt afvallen, kies je heel wat zelf. Je hebt geen speciale shakes of supplementen nodig. Stap gewoon de supermarkt binnen en kies gezonde voeding uit naar keuze.

Serveer je vanaf nu de gezondste voeding?

Door het eten en drinken van de gezondste voeding, ga je de beste resultaten behalen. Ga altijd op zoek naar heten dat het minst bewerkt is. Dan zit je 100% goed.

Bekijk zeker onze recepten ter inspiratie voor je gezond dessert. Er zitten pareltjes tussen. 😉

Wil jij graag voorgoed afscheid nemen van je overtollige kilo’s?

Stuur me een berichtje